Dżem to zawsze dobry dodatek do kanapek, gofrów czy naleśników. Dziś zrobiłam wyjątkowy dżem z warzywa, konkretnie z cukini. Jest słodki i pyszny. Do tego dżemu można wykorzystać zarówno cukinię jak i kabaczek zwana też żółtą cukinią.
Składniki
- 2 kg cukinii, obranej i bez pestek
- 0,5 szklanki wody
- 400 g cukru
- 40 g (2 opakowania) galaretki cytrynowej
- Skórka otarta z 1 cytryny
- Sok z 1 cytryny
Cukinię obrać, wydrążyć pestki i zetrzeć na tarce z dużych oczkach i przełożyć się garnka.
Wlać pół szklanki wody i gotować aż się rozpadnie. Od czasu do czasu zamieszać żeby się nie przypaliła. Całość zblendować na gładki mus. Dodać otartą skórkę z cytryny oraz sok cytryny, następnie dodać cukier i wsypać galaretki. Całość wymieszać i gotować jeszcze 30 minut. Po tym czasie gorący dżem przelać do słoiczków, i szczelnie zakręcić pokrywki.
Słoiki owinąć w ręcznik, wystudzić. Zimne słoiki wstawić do spiżarni.



