Dżem z cukinii z nutą cytryny

Dżem to zawsze dobry dodatek do kanapek, gofrów czy naleśników. Dziś zrobiłam wyjątkowy dżem z warzywa, konkretnie z cukini. Jest słodki i pyszny. Do tego dżemu można wykorzystać zarówno cukinię jak i kabaczek zwana też żółtą cukinią. 

Składniki 

  • 2 kg cukinii, obranej i bez pestek 
  • 0,5 szklanki wody 
  • 400 g cukru
  • 40 g (2 opakowania) galaretki cytrynowej
  • Skórka otarta z 1 cytryny
  • Sok z 1 cytryny 

Cukinię obrać, wydrążyć pestki i zetrzeć na tarce z dużych oczkach i przełożyć się garnka.


Wlać pół szklanki wody i gotować aż się rozpadnie. Od czasu do czasu zamieszać żeby się nie przypaliła. Całość zblendować na gładki mus. Dodać otartą skórkę z cytryny oraz sok cytryny, następnie dodać cukier i wsypać galaretki.  Całość wymieszać i gotować jeszcze 30 minut.  Po tym czasie gorący dżem przelać do słoiczków, i szczelnie zakręcić pokrywki. 


Słoiki owinąć w ręcznik, wystudzić. Zimne słoiki wstawić do spiżarni.