Marchewka na zimę

Marchew co roku mam w ogródku, a w formie przerwania jej dość dużo wyrywamy więc robię do słoika. Część marchwi zjadamy na bieżąco, do surówek, do zup czy chrupania na surowo (moje dzieci uwielbiają na surowo, bo gotowana już gorzej). Marchewka ze słoika idealna jest na szybko do sałatki jarzynowej, na gęsto do obiadu, podsmażoną z masełkiem czy do zupy. Macie inne pomysły na jej wykorzystanie ?


Składniki

  • Marchewka
  • Cukier
  • Woda

Marchewkę umyć, obrać i pokroić w półksiężyce lub w kostkę. Surowe marchewki włożyć do słoika, na każdy (u mnie 500 ml) słoik wsypać ½ łyżeczki cukru i zalać zimną wodą. 


Każdy słoik szczelnie zakręcić i pasteryzować. Jeśli na mokro tj. w garnku z wodą i ze ściereczką na dnie to 90 minut od zagotowania.