Ketchup z cukinii i papryki

 Mimo, że co roku robię kilkadziesiąt słoików ketchupu z cukinii według starego przepisu, w tym roku postanowiłam zrobić kilka kolejnych według nowego przepisu którym się tu z wami podzielę. Ten jest z dodatkiem papryki i cebuli. Jesienią czy zimą będę miała "problem" który wybrać najpierw. 



Składniki
  • 3½ kg cukinii: obranej i bez pestek 
  • 1 kg papryki
  • 1 kg cebuli
  • 2 łyżki soli
  • 1 kg koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka octu
  • 400 g cukru
  • 2 łyżki bazylii suszonej
  • 2 łyżki oregano
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 1½ łyżka papryki słodkiej
    Cukinię obrać oraz wyjąć pestki z miąższem i pokroić w małe kawałki. Paprykę i cebulę również obrać i pokroić w małe kawałki ale każde warzywo włożyć do osobnego garnka. 


    Cukinię posolić 1 łyżką a paprykę i cebule po pół łyżki i wymieszać. Wszystko odstawić na około 2 godziny. Po tym czasie każde warzywo gotować oddzielnie przez 30 minut a później zblendować na gładka masę. Następnie wszystko połączyć i zalać koncentratem, dodać ocet i cukier oraz przyprawy. Całość gotować przez 15 minut. Gorący ketchup przelać do słoików, mocno zakręcić i odstawić do góry dnem do wystygnięcia. Gorące słoiki można przykryć ręcznikiem lub kocem. Wystudzone przechowywać w chłodnym miejscu typu spiżarnia czy piwnica.