Mimo, że co roku robię kilkadziesiąt słoików ketchupu z cukinii według starego przepisu, w tym roku postanowiłam zrobić kilka kolejnych według nowego przepisu którym się tu z wami podzielę. Ten jest z dodatkiem papryki i cebuli. Jesienią czy zimą będę miała "problem" który wybrać najpierw.
Składniki
- 3½ kg cukinii: obranej i bez pestek
- 1 kg papryki
- 1 kg cebuli
- 2 łyżki soli
- 1 kg koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka octu
- 400 g cukru
- 2 łyżki bazylii suszonej
- 2 łyżki oregano
- 1 łyżka papryki ostrej
- 1½ łyżka papryki słodkiej
Cukinię obrać oraz wyjąć pestki z miąższem i pokroić w małe kawałki. Paprykę i cebulę również obrać i pokroić w małe kawałki ale każde warzywo włożyć do osobnego garnka.
Cukinię posolić 1 łyżką a paprykę i cebule po pół łyżki i wymieszać. Wszystko odstawić na około 2 godziny. Po tym czasie każde warzywo gotować oddzielnie przez 30 minut a później zblendować na gładka masę. Następnie wszystko połączyć i zalać koncentratem, dodać ocet i cukier oraz przyprawy. Całość gotować przez 15 minut. Gorący ketchup przelać do słoików, mocno zakręcić i odstawić do góry dnem do wystygnięcia. Gorące słoiki można przykryć ręcznikiem lub kocem. Wystudzone przechowywać w chłodnym miejscu typu spiżarnia czy piwnica.