Muszę zamieścić tu ten przepis bo ciągle szukam tego przepisu gdy chcę zrobić sałatkę świeżą, bez majonezu ale i jarską. Sałatka sprawdza się zarówno na wynos na drugie śniadanie, stół świąteczny czy imprezkę domową z gośćmi którzy nie jedzą mięsa czy chcą lekki posiłek.
Składniki
- 250 g drobnego tortellini
- 60 g rukoli
- 80 g suszonych pomidorów
- garść słonecznika
- 200 g gorgonzoli
Sos
- 1 lekko kopiasta łyżka miodu
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1 lekko kopiasta łyżka musztardy
- 1 lekko kopiasta łyżka skyr lub gęstego jogurtu
- sól, pieprz do smaku
Tortellini ugotować wg czasu zamieszczonego na opakowaniu. Rukolę umyć i osuszyć. Suszone pomidory i gorgonzolę pokroić na mniejsze kawałki. Ziarna słonecznika uprażyć na rozgrzanej, suchej patelni. Składniki sosu umieścić w miseczce. Dokładnie wymieszać do połączenia i uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Składniki sałatki umieścić w misce, przed podaniem polać sosem, wymieszać.