Sałatka z tortellini i suszonymi pomidorami

Muszę zamieścić tu ten przepis bo ciągle szukam tego przepisu gdy chcę zrobić sałatkę świeżą, bez majonezu ale i jarską. Sałatka sprawdza się zarówno na wynos na drugie śniadanie, stół świąteczny czy imprezkę domową z gośćmi którzy nie jedzą mięsa czy chcą lekki posiłek. 

Składniki

  • 250 g drobnego tortellini 
  • 60 g rukoli 
  • 80 g suszonych pomidorów 
  • garść słonecznika
  • 200 g gorgonzoli

Sos 

  • 1 lekko kopiasta łyżka miodu 
  • 1 łyżka oliwy 
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 lekko kopiasta łyżka musztardy
  • 1 lekko kopiasta łyżka skyr lub gęstego jogurtu 
  • sól, pieprz do smaku

Tortellini ugotować wg czasu zamieszczonego na opakowaniu. Rukolę umyć i osuszyć. Suszone pomidory i gorgonzolę pokroić na mniejsze kawałki. Ziarna słonecznika uprażyć na rozgrzanej, suchej patelni. Składniki sosu umieścić w miseczce. Dokładnie wymieszać do połączenia i uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Składniki sałatki umieścić w misce, przed podaniem polać sosem, wymieszać.