Jaja na stół Wielkanocny podajemy w różnych wersjach: faszerowane, z sosem tatarskim czy dekorowane. Dziś na mój stół Wielkanocny moim gościom podałam jaja na sosie z chrupiącymi warzywami. PS. Rzodkiewka i szczypior jest już z mojego ogródka, że szklarni.
Składniki
- 8 jaj ugotowanych na twardo
- 1 ogórek szklarniowy
- 6 rzodkiewek
- 100 g kukurydzy
- ½ pęczka szczypiorku
- ½ pęczka koperku
- 6 łyżek skyr lub gęstego jogurtu
- Sól, pieprz
Ogórka obrać ze skóry, przeciąć wzdłuż na pół i łyżeczką wydrążyć środek z pestkami a następnie pokroić w kostkę. Rzodkiewkę również pokroić w kostkę a szczypior i koper na drobne kawałeczki. Odsączoną kukurydzę i pokrojone warzywa umieścić w misce, dodać skyr i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Na talerz wyłożyć sos a na niego jaja przekrojone na pół.