Jaja na chrupiącym sosie

Jaja na stół Wielkanocny podajemy w różnych wersjach: faszerowane, z sosem tatarskim czy dekorowane. Dziś na mój stół Wielkanocny moim gościom podałam jaja na sosie z chrupiącymi warzywami. PS. Rzodkiewka i szczypior jest już z mojego ogródka, że szklarni. 

Składniki 

  • 8 jaj ugotowanych na twardo 
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 6 rzodkiewek 
  • 100 g kukurydzy 
  • ½ pęczka szczypiorku 
  • ½ pęczka koperku 
  • 6 łyżek skyr lub gęstego jogurtu 
  • Sól, pieprz 

Ogórka obrać ze skóry, przeciąć wzdłuż na pół i łyżeczką wydrążyć środek z pestkami a następnie pokroić w kostkę. Rzodkiewkę również pokroić w kostkę a szczypior i koper na drobne kawałeczki. Odsączoną kukurydzę i pokrojone warzywa umieścić w misce, dodać skyr i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Na talerz wyłożyć sos a na niego jaja przekrojone na pół.