Zapiekanka kalafiorowa

Pizza z kalafiorowym spodem już była więc teraz czas na zapiekankę z kalafiorem na dnie z warzywami i makaronem.  Zapiekanki to moja jednych z ulubionych form obiadu dlatego dość często je robię i kombinuję ze składnikami i ich proporcjami. Ta jest dość szybka w wykonywaniu mimo, że nie jest jednogarnkowa. Ja uwielbiam i polecam. 

Składniki 

  • 1 kg kalafiora
  • 200 g drobnego makaron
  • 3 łyżki mleka
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • 1 zielona papryka
  • 2 czerwone papryki
  • 1 marchewka
  • 1 duży pomidor lub 10-12 pomidorków koktajlowych
  • 200 g sera mozzarella
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Kalafiora przedłożyć do garnka, dodać łyżeczkę soli i 3 łyżki mleka. Całość zalać wodą, tak aby przykryła kalafior i gotować przez 10 minut. Po upływie tego czasu odsączyć kalafior. Dodać jajka i zblendować na gładką masę, wsypać 4 łyżki mąki i dokładnie wymieszać. Cebulę pokroić w kostkę, papryki i pomidorki koktajlowe na malutkie kawałeczki, natomiast marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Na patelni rozgrzać olej i po chwili wrzucić pokrojona cebulę, doprawić solą. W kolejnym kroku na patelnię wrzucić marchewkę, a także pokrojoną papryki i pomidorki koktajlowe. Całość mieszamy i kontynuujemy smażenie.  W międzyczasie ścieramy ser na tarce o dużych oczkach.  Naczynie żaroodporne posmarować oliwą i wlać wcześniej zrobioną masę kalafiorową i starannie rozprowadzić. Następnie wyłożyć przesmażone warzywa i również rozprowadzić. 

Całość posypujemy startym serem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 25-30 minut.