Pizza z kalafiorowym spodem już była więc teraz czas na zapiekankę z kalafiorem na dnie z warzywami i makaronem. Zapiekanki to moja jednych z ulubionych form obiadu dlatego dość często je robię i kombinuję ze składnikami i ich proporcjami. Ta jest dość szybka w wykonywaniu mimo, że nie jest jednogarnkowa. Ja uwielbiam i polecam.
Składniki
- 1 kg kalafiora
- 200 g drobnego makaron
- 3 łyżki mleka
- 3 jajka
- 4 łyżki mąki
- 1 cebula
- 1 zielona papryka
- 2 czerwone papryki
- 1 marchewka
- 1 duży pomidor lub 10-12 pomidorków koktajlowych
- 200 g sera mozzarella
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Kalafiora przedłożyć do garnka, dodać łyżeczkę soli i 3 łyżki mleka. Całość zalać wodą, tak aby przykryła kalafior i gotować przez 10 minut. Po upływie tego czasu odsączyć kalafior. Dodać jajka i zblendować na gładką masę, wsypać 4 łyżki mąki i dokładnie wymieszać. Cebulę pokroić w kostkę, papryki i pomidorki koktajlowe na malutkie kawałeczki, natomiast marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Na patelni rozgrzać olej i po chwili wrzucić pokrojona cebulę, doprawić solą. W kolejnym kroku na patelnię wrzucić marchewkę, a także pokrojoną papryki i pomidorki koktajlowe. Całość mieszamy i kontynuujemy smażenie. W międzyczasie ścieramy ser na tarce o dużych oczkach. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą i wlać wcześniej zrobioną masę kalafiorową i starannie rozprowadzić. Następnie wyłożyć przesmażone warzywa i również rozprowadzić.
Całość posypujemy startym serem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 25-30 minut.