Zastanawiałam się jak zakwalifikować dzisiejszą propozycję czyli placuszki z serka wiejskiego z płatkami owsianymi: na śniadanie czy na kolację ? Ostatecznie zakwalifikowałam je do obu, bo po co się ograniczać skoro jest to tak uniwersalna potrawa. Placuszki można podawać na słodko: z owocami, miodem czy dżemem lub wytrawnie z wędzonym łososiem czy pasztetem.
Składniki
- 200 g serka wiejskiego (u mnie lekki)
- ½ szklanki płatków owsianych
- 2 jaja
- Szczypta soli
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Rozgrzać patelnię z powłoką nie przywierającą i wylać porcje ciasta, formując placki ( ja mam patelnię z wyżłobieniami na placuszki). Smażyć przez 4- 5 minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.
Podawać z ulubionymi dodatkami, takimi jak świeże owoce, jogurt, syrop klonowy czy miód.