Pawie oczka

Przekąska pawie oczka to jajeczna przekąska idealna na Wielkanoc ale nie tylko bo impreza czy posiłek np. przed telewizor. U mnie często po Świętach gdy zostaną jaja zapiekam je właśnie w cieście francuskim, w innej formie lepiej smakuje i chętniej po nie sięgamy. 

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 5 jaj ugotowanych na twardo
  • 1 jajo surowe
  • 3 łyżki majonezu
  • Szczypiorek do dekoracji 
Jaja ugotowane na twardo, obrać i pokroić w plastry. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty większe niż średnica plastra jaja i wyłożyć na blaszkę z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek ciasta posmarować roztrzepanym jajem, nałożyć troszkę majonezu, przykryć plasterkiem jaja.
Pawie oczka piec w nagrzanym do 220°C piekarniku przez 15 minut. Podawać udekorowane majonezem i np. pokrojonym szczypiorkiem.