Były gofry klasyczne, podawane raczej na słodko z owocami więc teraz przepis na gofry wytrawne, osobiście wolę tą wersję. Gofry te też są bardziej sycące a składniki raczej dostępne w każdej lodówce. To moja polecajka na weekendowe śniadanie. Ja gofry podałam z rukolą i jogurtem naturalnym.
Składniki
- 200 g serka wiejskiego
- 2 jaja
- 80 g wędliny
- 80 g mozzarelli (lub sera żółtego)
- 3 czubate łyżki mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sól do smaku
- 1 płaska łyżeczka ziół
- oliwa
W misce wymieszać serek, jaja, dodać mąkę, proszek i przyprawy. Konsystencja powinna być jak gęsta śmietana.
Dodać pokrojoną w kostkę wędlinę i straty na tarce o dużych oczkach ser. Całość wymieszać i piec w gofrownicy (opiekaczu zamykanym) której blaszki wysmarowane są oliwą.