Wytrawne gofry z serkiem wiejskim

Były gofry klasyczne, podawane raczej na słodko z owocami więc teraz przepis na gofry wytrawne, osobiście wolę tą wersję. Gofry te też są bardziej sycące a składniki raczej dostępne w każdej lodówce. To moja polecajka na weekendowe śniadanie. Ja gofry podałam z rukolą i jogurtem naturalnym. 


Składniki

  • 200 g serka wiejskiego 
  • 2 jaja
  • 80 g wędliny 
  • 80 g mozzarelli (lub sera żółtego)
  • 3 czubate łyżki mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku 
  • sól do smaku
  • 1 płaska łyżeczka ziół 
  • oliwa 

W misce wymieszać serek, jaja, dodać mąkę, proszek i przyprawy. Konsystencja powinna być jak gęsta śmietana.


Dodać pokrojoną w kostkę wędlinę i straty na tarce o dużych oczkach ser. Całość wymieszać i piec w gofrownicy (opiekaczu zamykanym) której blaszki wysmarowane są oliwą.