Mimo, że bardzo lubię białą kiełbasę na ciepło to ta wersja z wody mi się już dawno znudziła. Dlatego próbuje różne przepisy a tymi najlepszymi dzielę się z wami. Dziś na moim wielkanocnym stole była pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowo - majonezowym. Polecam spróbować również poza Wielkanocą gdy tak jak ja, lubicie nowe połączenia. Co do kiełbasek to próbowałam z surową i parzoną, obie się nadają.
Składniki
- 6 białych kiełbasek
- 2 cebule
- 1 łyżka chrzanu
- 2 łyżki majonezu
- 100 g śmietany 30%
- 1 łyżeczkę majeranku
- sól, pieprz
Białą kiełbasę ponacinać na skórce np w kratkę z obu stron a następnie podsmażyć na patelni aby się zarumieniła. Kiełbaskę zdjąć i na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną cebulkę aż się zeszkli. Patelnie zdjąć z ognia a do cebuli dodać chrzan, majonez, śmietankę oraz przyprawy, dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia do zapiekania.
Na sosie ułożyć kiełbaski nacięciem do góry i piec w 180°C przez 30 minut. Podawać na ciepło.