Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowo- majonezowym

Mimo, że bardzo lubię białą  kiełbasę na ciepło to ta wersja z wody mi się już dawno znudziła. Dlatego próbuje różne przepisy a tymi najlepszymi dzielę się z wami. Dziś na moim wielkanocnym stole była pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowo - majonezowym. Polecam spróbować również poza Wielkanocą gdy tak jak ja, lubicie nowe połączenia. Co do kiełbasek to próbowałam z surową i parzoną, obie się nadają. 

Składniki

  • 6 białych kiełbasek 
  • 2 cebule
  • 1 łyżka chrzanu
  • 2 łyżki majonezu
  • 100 g śmietany 30%
  • 1 łyżeczkę majeranku
  • sól, pieprz
Białą kiełbasę ponacinać na skórce np w kratkę z obu stron a następnie podsmażyć na patelni aby się zarumieniła. Kiełbaskę zdjąć i na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną cebulkę aż się zeszkli. Patelnie zdjąć z ognia a do cebuli dodać chrzan, majonez, śmietankę oraz przyprawy, dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia do zapiekania.
Na sosie ułożyć kiełbaski  nacięciem do góry i piec w 180°C przez 30 minut. Podawać na ciepło.