Co roku zastanawiam się którą babkę robić do wielkanocnego koszyczka i w tym roku padło na tą na kefirze więc postanowiłam z wami podzielić się tą recepturą. Miałam w lodówce kefir więc to przeważyło na moją decyzję. Babka wychodzi wilgotna a zarazem puszysta, polecam.
Składniki
- 3 jaja
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka kefiru
- 100 g masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło rozpuścić i zostawić do ostygnięcia. Jaja wbić do miski miksera, dodać cukier i zmiksować aż masa stanie się puszysta. Następnie dodać kefir i stopniowo mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając by uzyskać jednolite, gładkie ciasto. Gotowe ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej mąką formy do babki równomiernie rozprowadzając po całej powierzchni. Gotową babkę wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 55 minut. Po tym czasie sprawdzić czy jest gotowe poprzez nakłucie ciasta patyczkiem i sprawdzić czy jest on suchy. Wypiek wystudzić i udekorować według upodobań: lukrem lub cukrem pudrem.