Meksykańskie rożki z tortellini

Impreza w domu i nie wiesz co podać na ciepło? Też często stawiam sobie to pytanie tym bardziej że gości mamy zwykle podobnych bo przecież rodzinę czy przyjaciół mamy tych samych a chcemy czymś nowym zaskoczyć. Dziś podpowiadam jedną z opcji z piekarnika, są to zapiekane rożki z zawiniętych placków tortellini wypełnione sosem warzywno - mięsnym. 

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego
  • 200 g czerwonej fasoli z puszki
  • 1 czerwona papryka
  • 340 g kukurydzy z puszki 
  • 2 cebule 
  • 240 g pomidorów krojonych z puszki  
  • 150 g sera żółtego
  • 3 placki tortilli
  • 1 jajko
  • papryka słodka, ostra
  • sól, pieprz

Mięso mielone doprawić solą, pieprzem, słodką papryką oraz odrobiną ostrej papryki.

Przełożyć na patelnię z odrobiną oliwy i podsmażyć do zarumienienia. Cebulkę pokroić w kosteczkę, przełożyć na osobną patelnię z odrobiną oliwy i podsmażyć przez kilka minut.

Paprykę pokroić w kostkę, dodać do cebuli i chwilę podsmażyć. Następnie dodać kukurydzę oraz fasolę, znów chwilę dusić. Do podsmażonego mięsa przełożyć zawartość patelni i dodać passatę.

Podsmażyć przez kilka minut. Placki tortille podzielić na pół i zwijamy w rożki. Brzegi połączyć ze sobą za pomocą wykałaczki.

Ser żółty zetrzeć na tarce. Do każdego rożka włożyć porcję farszu, lekko ułożyć a na wierzch znów dodać ser żółty. Wypełnione rożki włożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać odrobiną sera.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 15 minut.