Impreza w domu i nie wiesz co podać na ciepło? Też często stawiam sobie to pytanie tym bardziej że gości mamy zwykle podobnych bo przecież rodzinę czy przyjaciół mamy tych samych a chcemy czymś nowym zaskoczyć. Dziś podpowiadam jedną z opcji z piekarnika, są to zapiekane rożki z zawiniętych placków tortellini wypełnione sosem warzywno - mięsnym.
Składniki
- 400 g mięsa mielonego
- 200 g czerwonej fasoli z puszki
- 1 czerwona papryka
- 340 g kukurydzy z puszki
- 2 cebule
- 240 g pomidorów krojonych z puszki
- 150 g sera żółtego
- 3 placki tortilli
- 1 jajko
- papryka słodka, ostra
- sól, pieprz
Mięso mielone doprawić solą, pieprzem, słodką papryką oraz odrobiną ostrej papryki.
Przełożyć na patelnię z odrobiną oliwy i podsmażyć do zarumienienia. Cebulkę pokroić w kosteczkę, przełożyć na osobną patelnię z odrobiną oliwy i podsmażyć przez kilka minut.
Paprykę pokroić w kostkę, dodać do cebuli i chwilę podsmażyć. Następnie dodać kukurydzę oraz fasolę, znów chwilę dusić. Do podsmażonego mięsa przełożyć zawartość patelni i dodać passatę.
Podsmażyć przez kilka minut. Placki tortille podzielić na pół i zwijamy w rożki. Brzegi połączyć ze sobą za pomocą wykałaczki.
Ser żółty zetrzeć na tarce. Do każdego rożka włożyć porcję farszu, lekko ułożyć a na wierzch znów dodać ser żółty. Wypełnione rożki włożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać odrobiną sera.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 15 minut.