Kurkuma to przyprawa działająca na 3 nasze zmysły: zapach - woń zbliżona do pieprzu i piżma, wzroku - pięknie barwi składniki oraz smaku który jest słodko - ostry. Gorczyca z kolei idealnie pasuje do marynat, sosów czy pikli. Połączenie wszystkich przypraw z ogórkami to genialny smak. Radzę zrobić spory zapas bo nadają się do grilla, na kanapki, do sałatek czy obiadu.
Składniki
- 3 kg ogórków
- ½ kg cebuli
- 1½ łyżki soli
- 2 szklanki cukru
- 1½ szklanki octu
- 20 g kurkumy
- 30 g gorczycy
Ogórki dobrze umyć, nie obierać i pokroić w talarki grubości ok 5 mm. Cebule pokroić w piórka, połączyć z ogórkami. Całość zasypać solą i odstawić na 4 godziny przykryte bawełnianą ściereczką. Ocet, cukier, gorczycę i kurkumę zagotować i gorącą zalewą polać ogórki. Całość wymieszać i przełożyć do słoików. Słoiki pasteryzować np na mokro - gotować 10 minut.