Buraczki z cukinią

Gdy dziś telefonicznie rozmawiałam z przyjaciółką spytała co robię odpowiedziałam: przetwory a konkretnie robiłam buraczki z cukinią i cebulką. Wszystkie warzywa miałam z ogródka więc samo zdrowie zamknięte do słoiczka na zimę. 

Składniki

  • 4 kg buraczków
  • 2 kg młodej cukinii
  • 1 kg cebuli
zalewa
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • ¾ szklanki cukru

Buraki umyć, ugotować lub upiec. Wystudzone buraki obrać ze skórki. Cukinię dokładnie umyć, odkroić końcówki, nie obierać. Cebulę obrać. Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub za pomocą robota.


Starte warzywa dokładnie wymieszać. Składniki zalewy dodać do warzyw, całość ponownie wymieszać. Odstawić na około godzinę i ponownie wymieszać, spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku jak czegoś brakuje. Przełożyć do słoiczków razem z zalewą, dobrze zakręcić. 

Słoiki pasteryzować, jeśli na mokro to wstawić do garnka wyścielonego ściereczką. Zalać wodą na wysokość ¾ słoika. Gotować 20 minut od zagotowania.