W tym roku napisałam do Mikołaja z prośbą o gofrownicę, taką wypasioną z 1600 W, 5 trybów pieczenia, nie przywieralną powłoką, regulacją temperatury. I chyba byłam grzeczna bo Mikołaj taką mi podarował więc muszę tu zapisać przepis na najlepsze gofry, przypieczone z zewnątrz i mięciutkie w środku.
Składniki
- 3 jaja
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Żółtka oddzielić od białek, żółtka z resztą składników wymieszać na jednolitą masę. Na koniec dodać ubite białka na gęstą pianę i całość delikatnie wymieszać. Chochelką wlewać ciasto na płytki gofrownicy i piec według zaleceń producenta sprzętu.