Pieczone wachlarzowe ziemniaczki

 Mój syn uwielbia ziemniaki pod każdą postacią: frytki, zresztą kto nie lubi, gotowane z wody czy te z piekarnika. Zwykle te z piekarnika kroje w łódeczki ale tym razem pokroiłam w wachlarz i intensywniej przyprawiłam. Sami zobaczcie tego efekty ale dla mnie najważniejsze że syn pyta kiedy znów takie zrobię. 

Składniki

  • Ziemniaki (w miarę równej wielkości)
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 płaska łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków 
  • 1 łyżeczka pokrojonej pietruszki
Ziemniaki wraz ze skórką dokładnie umyć. Każdy ziemniak pokroić w niepełne plastry, tak by dnem były złączone. W miseczce wymieszać oliwę z przyprawami i taką mieszanką dokładnie, również w szczelinach natrzeć każdy ziemniak. Gotowe ziemniaki ułożyć na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika na 50 minut. Podawać posypane pietruszką.