Cały obiad w jednym naczyniu? proszę bardzo, oto przepis i szczegóły przyrządzenia. Zapiekanka z kotletami mielonymi, warzywami i przepysznym sosem. Jest przy tym trochę zabawy przy układaniu tych składników w naczyniu ale smak i fakt, że cały obiad za jednym razem rekompensuje to.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajo
- przyprawy: cząber, papryka słodka, sól, zioła prowansalskie, pieprz, czosnek granulowany
- 5-6 ziemniaków
- 2 średnie pomidory
- 2 średnie cebule
- ok. 12 plasterków salami
sos:
- 200 g jogurtu naturalnego lub śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
dodatkowo:
- garść startego sera żółtego
- świeży koperek
Mięso wymieszać z przyprawami i jajkiem. Uformować małej wielkości kotleciki. Ziemniaki, cebule i pomidory pokroić na plasterki. Naczynie żaroodporne natłuścić olejem. Naprzemiennie układać w nim kotleciki, ziemniaki, cebulę, pomidory i salami
Całość oprószyć z wierzchu solą, ziołami prowansalskimi oraz drobno pokrojonym koperkiem. Piec ok. 50 minut w temp. 190 stopni, pod przykryciem.
W międzyczasie przygotować sos: jogurt połączyć z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos doprawić do smaku i wymieszać. Gdy minie 50 minut, zapiekankę wyjąć z piekarnika, zalać sosem, a wierzch posypać żółtym serem. Nie przykrywać naczynia. Całość ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze przez 20-25 minut.