Zapiekanka z kotletami mielonymi i warzywami

Cały obiad w jednym naczyniu? proszę bardzo, oto przepis i szczegóły przyrządzenia. Zapiekanka z kotletami mielonymi, warzywami i przepysznym sosem. Jest przy tym trochę zabawy przy układaniu tych składników w naczyniu ale smak i fakt, że cały obiad za jednym razem rekompensuje to. 

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajo
  • przyprawy: cząber, papryka słodka, sól, zioła prowansalskie, pieprz, czosnek granulowany
  • 5-6 ziemniaków
  • 2 średnie pomidory
  • 2 średnie cebule
  • ok. 12 plasterków salami

sos:

  • 200 g jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

dodatkowo: 

  • garść startego sera żółtego
  • świeży koperek

Mięso wymieszać z przyprawami i jajkiem. Uformować małej wielkości kotleciki. Ziemniaki, cebule i pomidory pokroić na plasterki. Naczynie żaroodporne natłuścić olejem. Naprzemiennie układać w nim kotleciki, ziemniaki, cebulę, pomidory i salami 


Całość oprószyć z wierzchu solą,  ziołami prowansalskimi oraz drobno pokrojonym koperkiem. Piec ok. 50 minut w temp. 190 stopni, pod przykryciem. 

W międzyczasie przygotować sos: jogurt połączyć z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos doprawić do smaku i wymieszać. Gdy minie 50 minut, zapiekankę wyjąć z piekarnika, zalać sosem, a wierzch posypać żółtym serem. Nie przykrywać naczynia. Całość ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze przez 20-25 minut.