Dostałam od wujka duuuużo jabłek papierówek i od razu wiedziałam że zrobię z nich mus. Część z nich dzieci zjadły na bieżąco bo też im smakowały. Duże słoiki zrobiłam z myślą o szarlotce a te mniejsze idealnie nadają się do owsianki, serka wiejskiego czy do naleśników.
Składniki
- 5 kg papierówek
- 1 szklanka cukru
- Sok z ½ cytryny
Dodatkowo
- Blender ręczny
Jabłka obrać bardzo cienko, pokroić na ćwiartki i dokładnie wyciąć gniazdo nasienne. Idealnie obrane i oczyszczone jabłka włóż do garnka z odrobiną wody na dnie i sokiem z cytryny. Garnek przykryć pokrywką i gotować na średniej mocy palnika. Gdy się zagotuje zmniejszyć moc palnika i dusić jabłka przez 15 minut, w tym czasie jabłka się częściowo rozbiją a do uzyskania kremowego musu całość zmiksować blenderem. Następnie znów zagotować i przekładać gorący mus do słoików. Szczelnie zakręcić pokrywki i odstawić do góry dnem do wystygnięcia. Nie trzeba pasteryzować.