Kolejny przepis na przepis na przetwory z ogórków, tym razem w zalewie ketchupowej. Już chyba trochę mnie znacie: ja po prostu szukam nowych połączeń czy smaków i nie robię co roku tych samych przetworów. W tym roku chyba będzie dużo ogórków w ogródku, klasycznych kiszonych jest już wystarczająco więc z tych większych okazów robię sałatki.
Składniki
- 3 kg ogórków gruntowych
- 1,5 litra wody
- 350 g ketchupu (można pomieszać łagodny z pikantnym)
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka octu
- 2 łyżki soli
- 3 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu czarnego
Zalewa: do garnka wlać wodę i ocet, dodać cukier, sól, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny i ketchup.
Wszystko zagotować i odstawić do wystudzenia. Ogórki umyć, obciąć końcówki, pokroić w plasterki ale można też w słupki.
Ogórki układać ciasno w słoikach a później zalać je zimną zalewą ketchupową. Słoiki zakręcić i pasteryzować np. na mokro ok. 5 do 8 minut na wolnym ogniu od zagotowania się wody, jeśli ogórki są większe to 8-10 min.