Cukinia z papryczką chili

W naszych ogródkach warzywnych często sadzimy cukinię bo to warzywo dość łatwe w uprawie, choć lubi być podlewana szczególnie w czasie zawiązywania owoców. Jak już nam pięknie zaowocuje można ją jeść na bieżąco ale również zrobić z niej przetwory. Dziś przepis na cukinię do słoika z ostrą papryczką chili i czosnkiem ale bez octu i cukru. 

Składniki

  • 2 kg cukinii
  • 3 łodygi kopru
  • 2 niewielkie papryczki chili
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 litry wody
  • Pieprz czarny ziarna 
  • 5 łyżek soli u mnie kamienna niejodowana

Cukinię, koper i papryczkę dobrze umyć. Nie obiegając cukinii pokroić w  cienkie plasterki. Czosnek obrać z łupiny i rozdrobnić go.

W słoikach umieszczamy po kawałku kopru i ostrej papryki. Dodajemy niewielką porcję czosnku oraz 2-3 ziarna pieprzu na każde naczynie, a następnie wszystkie słoiki uzupełniamy o plastry cukinii, dość ciasno. Wodę doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy do niej sól, mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia, nie przerywając gotowania. Gorącą solanką wypełniamy słoiki. 

Zamykamy je i pasteryzujemy, np. na mokro przez kwadrans. Gotowe przetwory studzimy i gotową cukinię w słoikach na zimę przechowujemy w spiżarni lub chłodnej piwnicy.