Surówka coleslaw z młodej kapusty

 Przepis z serii klasyka. Sezon na nowolijki trwa więc chętnie z nich korzystam, również do obiadu czy do grilla. Dziś przedstawiam prostą, szybką surówkę z młodej kapusty. 

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty ok 700 g
  • 2 marchewki 
  • 1 cebulka 
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki majonezu
  • 50 jogurtu naturalnego
  • Pieprz   
  • Natka pietruszki 

Kapustę umyć, osuszyć, oderwać brzydkie, zewnętrzne liście i przekroić na ćwiartki. Cieniutko poszatkować, pomijając głąb i przełożyć do miski. Kapustę posypać 1 łyżeczką soli i ugniatać przez około 2 minuty, by zrobiła się miękka. Odstawić na ok. 30 minut. Po tym czasie odlać nadmiar wody.  Marchewkę obrać i zetrzeć na tarte dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Cebulę i marchewkę dodać do kapusty. Dodać sok z cytryny, majonez, jogurt, doprawić pieprzem (i ewentualnie jeszcze solą) do smaku. Można dodać posiekaną natkę pietruszki. Można podawać od razu, ale lepiej jest ją schłodzić ok. 1 godziny w lodówce. Surówkę można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce 2- 3 dni.