Sałatka warstwowa z rzodkiewką i jajkiem

Sałatka ze świeżą rzodkiewką, chrupiącą kapustą pekińską i jajami to moja propozycja na dodatkową sałatkę na grilla czy na kolację. Sałatka jest bezmięsna bo ile można, prawie sama się robi, jak to zwykle bywa z tymi warstwowymi. Polecam gorąco. 

 Składniki

  • ⅓ główki kapusty pekińskiej
  • 200 g papryki konserwowej
  • 400 g rzodkiewek 
  • 6 jaj
  • 100 g żółtego sera 
  • 300 g majonezu 
  • 150 g gęstego jogurtu 
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli 

Kapustę pekińską pokroić w drobne paski. Paprykę odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Ugotowane na twardo jajka obierać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Rzodkiewkę również zetrzeć na dużych oczkach tarki i odcisnąć z nadmiaru wody. Ser żółty zetrzeć na małych oczkach tarki. Majonez i śmietanę (lub jogurt) wymieszać z przeciśniętym przez praskę/posiekanym czosnkiem i solą. W salaterce ułożyć kolejno: kapustę pekińską, paprykę, połowę sosu majonezowego, jajka, rzodkiewkę, połowę sosu majonezowego, ser żółty.