Sałatka ze świeżą rzodkiewką, chrupiącą kapustą pekińską i jajami to moja propozycja na dodatkową sałatkę na grilla czy na kolację. Sałatka jest bezmięsna bo ile można, prawie sama się robi, jak to zwykle bywa z tymi warstwowymi. Polecam gorąco.
Składniki
- ⅓ główki kapusty pekińskiej
- 200 g papryki konserwowej
- 400 g rzodkiewek
- 6 jaj
- 100 g żółtego sera
- 300 g majonezu
- 150 g gęstego jogurtu
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki soli
Kapustę pekińską pokroić w drobne paski. Paprykę odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Ugotowane na twardo jajka obierać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Rzodkiewkę również zetrzeć na dużych oczkach tarki i odcisnąć z nadmiaru wody. Ser żółty zetrzeć na małych oczkach tarki. Majonez i śmietanę (lub jogurt) wymieszać z przeciśniętym przez praskę/posiekanym czosnkiem i solą. W salaterce ułożyć kolejno: kapustę pekińską, paprykę, połowę sosu majonezowego, jajka, rzodkiewkę, połowę sosu majonezowego, ser żółty.