Ja już tak mam, że dość szybko coś mi się przejada i próbuje rożnych połączeń. Imprezy w domu czy Święta są dobrą okazją do smakowania nowych przepisów i dlatego dziś proponuję warstwową sałatkę z kurczakiem i zapiekaną cebulką. Przepis ma dość sporo warstw ale można por zamienić na 2 cebule czerwone albo ogórka konserwowego na ogórka świeżego szklarniowego. PS. Cebulkę na wierzch posypać przed podaniem, wtedy nie nasiąknie i będzie chrupiąca.
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 1 czerwona cebula
- ⅓ główki kapusty pekińskiej
- 300 g pieczarek
- 200 g sera żółtego
- Garść pomidorków koktajlowych
- 3 ogórki konserwowe
- 150 g sera żółtego
- kawałek białej części pora
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany 18%
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 250 g cebulki prażonej/ zapiekanej
- przyprawa do kurczaka
- sól, pieprz
Mięso i pieczarki pokroić na małe części, kurczaka przyprawić i smażyć na osobnych patelniach. Odstawić do wystudzenia.
Kapustę pekińska, ogórki, cebulkę i pora pokroić na małe części a ser żółty zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
Gotowe składniki układać warstwami:
kapusta pekińska
czerwona cebula
filet z kurczaka
połowa sosu
pieczarki
ogórek konserwowy
por
pomidorki koktajlowe
ser żółty
sos
zapiekana cebulka