Sałatka z prażoną cebulką

 Ja już tak mam, że dość szybko coś mi się przejada i próbuje rożnych połączeń. Imprezy w domu czy Święta są dobrą okazją do smakowania nowych przepisów i dlatego dziś proponuję warstwową sałatkę z kurczakiem i zapiekaną cebulką. Przepis ma dość sporo warstw ale można por zamienić na 2 cebule czerwone albo ogórka konserwowego na ogórka świeżego szklarniowego. PS. Cebulkę na wierzch posypać przed podaniem, wtedy nie nasiąknie i będzie chrupiąca. 

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 czerwona cebula
  • ⅓ główki kapusty pekińskiej 
  • 300 g pieczarek 
  • 200 g sera żółtego
  • Garść pomidorków koktajlowych 
  • 3 ogórki konserwowe
  • 150 g sera żółtego 
  • kawałek białej części pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 250 g cebulki prażonej/ zapiekanej
  • przyprawa do kurczaka
  • sól, pieprz

Mięso i pieczarki pokroić na małe części, kurczaka przyprawić i smażyć na osobnych patelniach. Odstawić do wystudzenia. 


Kapustę pekińska, ogórki, cebulkę i pora pokroić na małe części a ser żółty zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. 


Majonez, musztardę, śmietanę jogurt i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać na sos. 
Gotowe składniki układać warstwami:
kapusta pekińska
czerwona cebula
filet z kurczaka
połowa sosu
pieczarki
ogórek konserwowy
por
pomidorki koktajlowe
ser żółty
sos 
zapiekana cebulka