Sernik i szarlotka w jednym ? Oczywiście da się połączyć i ten przepis jest na to najlepszym dowodem. Serniczek śmiało można potraktować jako drugie śniadanie bo bardzo syci. A pytając o smak moja mama powiedziała, że jest nawet lepszy niż mój popisowy sernik z brzoskwiniami więc cóż mogę dodać, polecam.
PS. Jeśli masz ochotę to przed podaniem można posypać go odrobiną cukru pudru.
Składniki
warstwa jabłkowa
- 4-5 jabłek
- 1 łyżka miodu
- szczypta cynamonu
spód
- 200 g herbatników
- 50 g masła
- 1-2 garści orzechów włoskich
masa serowa
- 1 kg sera na sernik
- 2 budynie śmietankowe z cukrem
- 4 jaja
- 150 g cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
kruszonka
- 150 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 110 g zimnego masła
Jabłka obrać, wyciąć gniazda z pestkami i pokroić w kostkę a następnie wrzucić na patelnię. Dodać miód, szczyptę cynamonu i prażyć na średnim ogniu około 6 minut, co jakiś czas mieszając.
Herbatniki rozdrobić w malakserze, dodać roztopione i wystudzone masło, orzechy i jeszcze chwile miksować. Masę wyłożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko ugnieść dłonią i wstawić na chwilę do lodówki.
Wszystkie składniki wrzucić do miski i rozgnieść palcami do czasu aż pozostanie konsystencja kruszonki.
Ser z wiaderka wrzucić do misy miksera, dodać cukier zacząć ucierać, po chwili dodawać śmietanę a później jaja. Po połączeniu składników, na koniec wsypać budynie i jeszcze chwile miksować.
Tortownice wyjąć z lodówki, wyłożyć na herbatniki masę serową a następnie przestudzone jabłka a na sam wierzch posypać kruszonką.
Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 1 godzinę. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach.