Sernik z prażonymi jabłkami i kruszonką

Sernik i szarlotka w jednym ? Oczywiście da się połączyć i ten przepis jest na to najlepszym dowodem. Serniczek śmiało można potraktować jako drugie śniadanie bo bardzo syci.  A pytając o smak moja mama powiedziała, że jest nawet lepszy niż mój popisowy sernik z brzoskwiniami więc cóż mogę dodać, polecam
PS. Jeśli masz ochotę to przed podaniem można posypać go odrobiną cukru pudru. 


Składniki
warstwa jabłkowa
  • 4-5 jabłek
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta cynamonu
spód
  • 200 g herbatników
  • 50 g masła
  • 1-2 garści orzechów włoskich
masa serowa
  • 1 kg sera na sernik
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 4 jaja
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
kruszonka
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 110 g zimnego masła

Jabłka obrać, wyciąć gniazda z pestkami i pokroić w kostkę a następnie wrzucić na patelnię. Dodać miód, szczyptę cynamonu i prażyć na średnim ogniu około 6 minut, co jakiś czas mieszając. 


Herbatniki rozdrobić w malakserze, dodać roztopione i wystudzone masło, orzechy i jeszcze chwile miksować. Masę wyłożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko ugnieść dłonią i wstawić na chwilę do lodówki.


Wszystkie składniki wrzucić do miski i rozgnieść palcami do czasu aż pozostanie konsystencja kruszonki. 
Ser z wiaderka wrzucić do misy miksera, dodać cukier zacząć ucierać, po chwili dodawać śmietanę a później jaja. Po połączeniu składników, na koniec wsypać budynie i jeszcze chwile miksować. 



Tortownice wyjąć z lodówki, wyłożyć na herbatniki masę serową a następnie przestudzone jabłka a na sam wierzch posypać kruszonką.
Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 1 godzinę. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach.