Sałatka o wdzięcznej nazwie zaintrygowała mnie nie tylko nazwą ale też składnikami. Bardzo lubię sałatki warstwowe głównie za to świetnie smakują za sprawą dobrze dobranych składników to jeszcze pięknie prezentują się na stole. Nie polecam oszczędzać na majonezie i jogurcie bo sałatka wyjdzie sucha. Gotowana pierś można zamienić na grillowana czy na pieczoną.
Składniki
- 6 jaj kurzych
- 4 ugotowane ziemniaki
- 120 g filetu z kurczaka
- 100 g tartego serca cheddar
- 290 g marynowanej cebulki perłowej
- 3 garście posiekanej kapusty pekińskiej
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
Jaja ugotować na twardo a po ich obraniu i przekrojeniu na pół oddzielić białka i żółtka. Każde z nich na osobnej misce zetrzeć na tarce ale białka na grubych oczkach a żółtka na drobnych. Filety z kurczaka ugotować do miękkości, ok. 20 minut z listkiem laurowym, zielem angielskim i solą. Ostudzone filety pokroić i kostkę ok. 1 x 1 cm. Na spodzie naczynia na sałatkę ułożyć starte na dużych oczkach ziemniaki, posmarować warstwą majonezu. Następnie wyłożyć odsączoną cebulkę i kurczaka. Kolejna warstwa to białka jaj i ponownie posmarować majonezem a na wierzch rozłożyć ser i starte żółtka jaj.
Górę znów posmarować majonezem a na koniec kapustę pekińską.
Posiekaną kapustę polecam dodać do sałatki dopiero przed jej podaniem, wtedy nie opadnie i będzie zachęcająco się prezentować.