To danie jest mega uniwersalne, może być jako kolacja na ciepło, surówka albo część obiadu. Ja cukinię uwielbiam w każdej postaci więc wykorzystuję ją jak tylko się da. Ja, często robiąc obiad to przy okazji pieczenia mięsa na jednym piętrze piekarnika taką właśnie cukinię piekę na innej blaszce, w tym samym czasie.
Składniki
- 2 cukinie
- 2 łyżki oliwy
- 200 ml śmietany 18%
- 100 g sera żółtego
- 1 jajko
- 1 łyżka świeżego koperku
- sól, pieprz
Cukinie umyć, nie obierać ze skóry i pokroić w talarki. Dno płaskiego naczynia żaroodpornego posmarować oliwą, rozłożyć cukinię, tak by delikatnie na siebie nachodziły, posolić i skropić oliwą.
Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 15-20 minut.
W miseczce wymieszać jajo, śmietanę, pieprz i koperek. Mieszanką zalać podpieczoną cukinię a na wierzch posypać tarty ser i znów zapiekać przez 12-15 minut.