Cukinia zapiekana w śmietanie

To danie jest mega uniwersalne, może być jako kolacja na ciepło, surówka albo część obiadu. Ja cukinię uwielbiam w każdej postaci więc wykorzystuję ją jak tylko się da. Ja, często robiąc obiad to przy okazji pieczenia mięsa na jednym piętrze piekarnika taką właśnie cukinię piekę na innej blaszce, w tym samym czasie. 

Składniki

  • 2 cukinie
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 ml śmietany 18%
  • 100 g sera żółtego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka świeżego koperku
  • sól, pieprz


Cukinie umyć, nie obierać ze skóry i pokroić w talarki. Dno płaskiego naczynia żaroodpornego posmarować oliwą, rozłożyć cukinię, tak by delikatnie na siebie nachodziły, posolić i skropić oliwą. 

Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 15-20 minut. 
W miseczce wymieszać jajo, śmietanę, pieprz i koperek. Mieszanką zalać podpieczoną cukinię a na wierzch posypać tarty ser i znów zapiekać przez 12-15 minut.