Caprese po polsku czyli wędzony twaróg i pomidory

Tak jak we włoskiej sałatce caprese tu tak samo szczególnie ważna jest jakość produktów jakich używamy do przygotowania tej potrawy. Sałatka z pomidora i sera w wersji po polsku zawiera twaróg wędzony, ja mam wędzony dymem drewna olchowego i bukowego. Latem czy wczesną jesienią to moja ulubiona sałatka do pracy, pakuje do lunchboxa i zajadam się nią w przerwie śniadaniowej. 

Składniki

  • 4 pomidory mięsiste
  • 250 g twarogu wędzonego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczkę miodu
  • świeże listki bazylii
  • sól

Pomidory, bez obierania pokroić na plasterki i ułożyć na talerz, tak by kawałkiem nachodziły na siebie, oprószyć solą.  Ocet, miód i oliwę połączyć w miseczce aż połączą się składniki. Połową powstałego sosu skropić pomidory a na ich wierzch pokruszyć wędzony twaróg. Całość skroić druga połową sosu i udekorować listkami bazylii.