Tak jak we włoskiej sałatce caprese tu tak samo szczególnie ważna jest jakość produktów jakich używamy do przygotowania tej potrawy. Sałatka z pomidora i sera w wersji po polsku zawiera twaróg wędzony, ja mam wędzony dymem drewna olchowego i bukowego. Latem czy wczesną jesienią to moja ulubiona sałatka do pracy, pakuje do lunchboxa i zajadam się nią w przerwie śniadaniowej.
Składniki
- 4 pomidory mięsiste
- 250 g twarogu wędzonego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczkę miodu
- świeże listki bazylii
- sól
Pomidory, bez obierania pokroić na plasterki i ułożyć na talerz, tak by kawałkiem nachodziły na siebie, oprószyć solą. Ocet, miód i oliwę połączyć w miseczce aż połączą się składniki. Połową powstałego sosu skropić pomidory a na ich wierzch pokruszyć wędzony twaróg. Całość skroić druga połową sosu i udekorować listkami bazylii.