Uwielbiam różnego rodzaju sosy, salsy, ketchupy czy dipy więc szukam i testuje nowe przepisy. Mimo, że mam kilka lubianych które chętnie w sezonie na świeże warzywa odtwarzam chce próbować nowych. Sosy te używam do pizzy, do przekąsek domowych burgerów itp. Ten dzisiejszy przepis jest aromatyczny i pyszny a konsystencję można regulować długością gotowania i odparowywania wody.
Składniki
- 2 duże żółte papryki
- 4 duże czerwone papryki
- 2 kg pomidorów mięsistych (np. lima)
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki soli
- 4 łyżki octu 10%
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki pieprzu mielonego
Paprykę umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Warzywa podsmażyć na rozgrzanym oleju przez kilka minut.
Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skóry i pokroić w kawałki. Podsmażone warzywa przełożyć do garnka i dodać do nich kawałki pomidorów. Całość gotować przez około 40 minut, aż pomidory się rozpadną. Warzywa zblendować na gładki sos, dodać sól, pieprz paprykę słodką, oregano, majeranek, ocet i cukier. Całość znów gotować około 40 minut, aż odparuje nadmiar wody i zostanie uzyskana odpowiednia konsystencja. Gorący sos przełożyć do słoiczków, zakręcić i bez pasteryzacji studzić do góry dnem. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.