Fritatta z fetą i kalafiorem

Kolacja, szybki obiad albo przystawka na ciepło albo na zimno? tak to danie jest tak uniwersalne, że spełnia te wymogi. Dzisiejsza fritatta powstała spontanicznie, trochę by posprzątać lodówkę i trochę bo zachciało nam się czegoś zapiekanego. Wynik moich jak to mój mąż nazywa "wynalazków" widzicie poniżej w przepisie. 

Składniki

  • 3 jaja
  • 200 g fety lub serka sałatkowo- kanapkowego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 żółta papryka
  • ½ kalafiora 
  • 50 g tartej mozzarelli
  • oliwa
  • sól, pieprz

Jaja wbić do miseczki, dodać rozkruszoną fetę, doprawić i wymieszać. Na rozgrzanej patelni (najlepiej takiej z odłączoną rączka by móc włożyć ja do piekarnika) z oliwą wrzucić pokrojoną paprykę, cebulę oraz kalafior podzielony na różyczki. 

Gdy warzywa będą al dente całość zalać masą jajeczną i mozzarellą.


 Gotową formę włożyć do piekarnika i piec przez 15 minut w temperaturze 180°C aż powierzchnia będzie ścięta i lekko rumiana.