Brownie z cukinią

 Dawno nie tu nie było nowego wypieku więc szybko nadrabiam. W sezonie letnim cukinia u mnie w lodówce jest prawie zawsze, zrywam z grządki bo uwielbiam. Dziś wykorzystałam ją do ciasta i choć już to drugie prezentowane wam ciasto z cukinią to dziś przedstawiam wam brownie. Ciasto wychodzi wilgotne, mocno czekoladowe i niezbyt wysokie i to jest normalne, nie należy się tym przejmować.

Składniki

  • 200 g cukinii
  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g cukru
  • 2 jaja
  • 70 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Czekoladę podzielić na kawałki i wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej (metalową miseczkę umieścić nad garnkiem z wrzątkiem, a masło i czekoladą rozpuszczają się nad parą), pozostawić do wystygnięcia. Cukinię, wraz ze skórą zetrzeć na tarce o małych oczkach i odcisnąć z soku. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sito. Jaja wbić do dużej miski i utrzeć mikserem z cukrem na jasną, puszystą masę. 


Kolejno dodać roztopioną czekoladę wraz z masłem, stratą cukinią a na koniec dodać suche produkty miksując na najniższych obrotach. 
Formę (u mnie 20x25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę, wygładzić masę i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 25 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia.