Zapiekana cukinia caprese

Moja dzisiejsza propozycja na kolację to łódeczki z cukinii zapiekane z mozzarellą, pomidorami i bazylią. Taka sałatka caprese tylko, że na ciepło i na cukinii. PS. zrobiłam jej więcej więc zabrałam na drugi dzień do lunch box na wynos i też świetnie się sprawdziło i smakowało. 

Składniki

  • 2 niewielkie cukinie
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pomidory
  • 1 kulka mozzarelli
  • świeża bazylia
  • oliwa extra vergine
  • suszone oregano
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól, pieprz

Piekarnik nagrzać do 180°C. Nie obraną cukinię przeciąć wzdłuż i łyżeczką wydrążyć nasiona. Całą cukinię skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem, posmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószyć oregano i delikatnie ponakłuwać widelcem miąższ nie uszkadzając skórki.  

Cukinię ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skórką do dołu i wstawić do piekarnika na 25 minut. Pomidory i mozzarellę pokroić w plastry.


Na podpieczonej cukinii ułożyć na przemian pomidory i mozzarellę, całość doprawić solą i pieprzem oraz znów oregano. Wstawić do piekarnika na około 12 minut, do czasu aż ser się roztopi. Po wyjęciu delikatnie skropić oliwą i podawać ze świeżą bazylią.