Ogórki z miodem

Jak to słodko kwaśne ogórki ? To połączenie nie jest oczywiste choć zwykle do zalewy dodajemy cukier a tu w przepisie jest cukier i miód. Po otworzeniu słoika ogórki są pyszne, chrupiące z wyraźnym miodowym posmakiem, po prostu sprawdź czy ten smak jest dla Ciebie! Ja polecam gorąco. 

Składniki:

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 2 litry wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 320 g cukru
  • 3 łyżki soli
  • 9 łyżek miodu
do każdego słoika
  • ½ ząbka czosnku
  • ½ łyżeczki gorczycy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarenka pieprzu 

Ogórki umyć, jeśli zerwane są dzień wcześniej należy je namoczyć w zimnej wodzie na 2 godziny a jeśli świeżo zerwane wystarczy je wypłukać. Czyste ogórki pokroić w plastry grubości około 1 cm.
Składniki na zalewę: wodę, sól, cukier i ocet zagotować i odstawić do ostudzenia a po 30 minutach do jeszcze ciepłej ale nie gorącej zalewy dodać miód i całość wymieszać.


Na dno każdego słoika wrzucić: czosnek, gorczycę, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz a następnie napełnić słoik pokrojonymi ogórkami. 


Słoiki zalać ciepłą zalewą i zakręcić. Gotowe słoiki pasteryzować, jeśli na mokro to w garnku ze ściereczką i zalać wodą i gotować 8 minut od zagotowania. Słoiki studzić do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.