Jak to słodko kwaśne ogórki ? To połączenie nie jest oczywiste choć zwykle do zalewy dodajemy cukier a tu w przepisie jest cukier i miód. Po otworzeniu słoika ogórki są pyszne, chrupiące z wyraźnym miodowym posmakiem, po prostu sprawdź czy ten smak jest dla Ciebie! Ja polecam gorąco.
Składniki:
- 3 kg ogórków gruntowych
- 2 litry wody
- 1 szklanka octu 10%
- 320 g cukru
- 3 łyżki soli
- 9 łyżek miodu
do każdego słoika
- ½ ząbka czosnku
- ½ łyżeczki gorczycy
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- 4 ziarenka pieprzu
Ogórki umyć, jeśli zerwane są dzień wcześniej należy je namoczyć w zimnej wodzie na 2 godziny a jeśli świeżo zerwane wystarczy je wypłukać. Czyste ogórki pokroić w plastry grubości około 1 cm.
Składniki na zalewę: wodę, sól, cukier i ocet zagotować i odstawić do ostudzenia a po 30 minutach do jeszcze ciepłej ale nie gorącej zalewy dodać miód i całość wymieszać.
Na dno każdego słoika wrzucić: czosnek, gorczycę, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz a następnie napełnić słoik pokrojonymi ogórkami.
Słoiki zalać ciepłą zalewą i zakręcić. Gotowe słoiki pasteryzować, jeśli na mokro to w garnku ze ściereczką i zalać wodą i gotować 8 minut od zagotowania. Słoiki studzić do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.