Ketchup z cukinii

Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo, które uwielbiam więc sezonie zawsze mam kilka krzaczków w ogrodzie. Gdy na raz jest ich więcej  to zamykam je do słoika by cieszyć się nią zimą. Dziś kolejny przepis na keczup, i ten w kryzysie cukru na sklepowych półkach jest nie tylko zdrowszy ale i ekonomiczny. Paprykę możemy zamienić, zależnie od tego jaki chcemy uzyskać ketchup: łagodny lub pikantny. 

Składniki

  • 3 kg cukinii (przed obraniem)
  • ½ kg cebuli
  • ½ szklanki cukru 
  • ½ szklanki octu
  • 2 łyżki soli
  • 400 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej (lub ostrej)
  • pieprz

Cukinię obrać ze skóry, wyjąć pestki. Cebulkę oraz cukinie pokroić w kostkę, przełożyć do garnka. 


Wszystko zasypać cukrem, wlać ½ szklanki wody o gotować do miękkości, u mnie to 30 minut na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zdjąć garnek z ognia, odlać nadmiar soku i zblendować całość na puree. Do garnka dodać ocet, sól, paprykę i koncentrat. 


Wszystko wymieszać i znów gotować (pod przykryciem, bo będzie chlapało) jeszcze 10 minut. Gorący keczup przelać do słoiczków, zakręcić i odstawić do studzenia do góry dnem do czasu całkowitego wystudzenia. Przechowywać w chłodnym miejscu.