Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo, które uwielbiam więc sezonie zawsze mam kilka krzaczków w ogrodzie. Gdy na raz jest ich więcej to zamykam je do słoika by cieszyć się nią zimą. Dziś kolejny przepis na keczup, i ten w kryzysie cukru na sklepowych półkach jest nie tylko zdrowszy ale i ekonomiczny. Paprykę możemy zamienić, zależnie od tego jaki chcemy uzyskać ketchup: łagodny lub pikantny.
Składniki
- 3 kg cukinii (przed obraniem)
- ½ kg cebuli
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki octu
- 2 łyżki soli
- 400 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej (lub ostrej)
- pieprz
Cukinię obrać ze skóry, wyjąć pestki. Cebulkę oraz cukinie pokroić w kostkę, przełożyć do garnka.
Wszystko zasypać cukrem, wlać ½ szklanki wody o gotować do miękkości, u mnie to 30 minut na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zdjąć garnek z ognia, odlać nadmiar soku i zblendować całość na puree. Do garnka dodać ocet, sól, paprykę i koncentrat.
Wszystko wymieszać i znów gotować (pod przykryciem, bo będzie chlapało) jeszcze 10 minut. Gorący keczup przelać do słoiczków, zakręcić i odstawić do studzenia do góry dnem do czasu całkowitego wystudzenia. Przechowywać w chłodnym miejscu.