Zupa koperkowa z pulpetami z ciecierzycy

Dawno nie było tu zupy więc przy okazji dzisiejszego obiadu postanowiłam spisać dokładnie proporcje i składniki których użyłam żeby napisać ten post bo zwykle robiłam to na tak zwane oko.  Z ogródka mąż przyniósł mi duży pęczek koperku a resztę składników miałam już w domu. PS. Zupkę pod konie gotowania można zabielić śmietaną, ja tego nie zrobiłam.  


Składniki
Pulpeciki
  • 250 g ciecierzycy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebulka 
  • 50 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • Sól, pieprz 
Zupa
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 pęczek koperku
  • Sól, pieprz 

W garnku na zupę rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać liść laurowy, ziele angielskie a gdy się zeszkli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażyć przez chwilkę. Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka, też chwilę podsmażyć. Całość zalać bulionem i 2 szklankami wody, dodać duża szczyptę soli, lubczyk i majeranek. Wywar gotować przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie a pod koniec gotowania dodać posiekany koperek.
Wszystkie składniki na pulpety, 


poza mąką zblendować na gładką masę, dopraw do smaku i dodaj mąkę, dokładnie wymieszać. Natłuszczonymi dłońmi uformować niewielkie pulpety umieszczając je na blaszce od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. pulpety piec w nagrzanym do 180 C piekarniku i piec przez 20 minut. 
Po upieczeniu podawać zupę z pulpetami.