Bazą mojej dzisiejszej sałatki jest makaron w kształacie ryżu czyli makaron orzo. Do tego mam coś chrupiacego i zielonego - ogórka i koperek, słodką kukurydzę i mięsny akcent tj. szynkę wieprzową. Sałatkę przygotowuję na różne letnie okazje, spotkania lub bez okazji, po prostu na kolację bo jest z kilku bezproblemowych składników dostepnych w dyskontach spożywczych.
Składniki
- 250 g makaronu orzo
- 1 puszka kukurudzy
- 8 ogórków gruntowych
- 200 g szynki konserwowej wieprzowej
- 2 ząbki czosnku
- duży pęczek koperku
- 1 łyżka majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz ziołowy
Makaron ugotować zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu, odcedzić i wystudzić. Ogórki obrać, małą łyżeczką wydrążyć środek z pestkami i pokroić w kostkę. Szynkę pokroić w niedużą kostkę a koperek drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę do jogutru i majonezu. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodać odsączoną kukurydzę, przyprawy i zalać sosem jogurtowym. Sałatke schłodzić.