Sałatka z makaronem orzo, świeżym ogórkiem i czosnkiem

Bazą mojej dzisiejszej sałatki jest makaron w kształacie ryżu czyli makaron orzo. Do tego mam coś chrupiacego i zielonego - ogórka i koperek, słodką kukurydzę i mięsny akcent tj. szynkę wieprzową. Sałatkę przygotowuję na różne letnie okazje, spotkania lub bez okazji, po prostu na kolację bo jest z kilku bezproblemowych składników dostepnych w dyskontach spożywczych. 

Składniki
  • 250 g makaronu orzo 
  • 1 puszka kukurudzy
  • 8 ogórków gruntowych
  • 200 g szynki konserwowej wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • duży pęczek koperku
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz ziołowy
Makaron ugotować zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu, odcedzić i wystudzić. Ogórki obrać, małą łyżeczką wydrążyć środek z pestkami i pokroić w kostkę. Szynkę pokroić w niedużą kostkę a koperek drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę do jogutru i majonezu. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodać odsączoną kukurydzę, przyprawy i zalać sosem jogurtowym. Sałatke schłodzić.