Bardzo lubię szybkie ale i domowe obiady a jednym z nich jest ten który wam dziś prezentuję. Jest to kurczak w aksamitnym sosie z brokułem i serem zawinięty w warkocz z ciasta francuskiego. Jest pysznie, zdrowo i też cieszy oko bo sami przyznacie wygląda ciekawie. Brokuł można zastąpić szpinakiem, zależy co macie w lodówce a całość posypać np. sezamem.
Składniki
- podwójny filet z kurczaka
- 300 g ciasta francuskiego
- różyczki ½ brokuła
- 80 g sera żółtego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 150 g serka mascarpone
- 2 łyżki śmietany 30%
- przyprawa do kurczaka
- papryka ostra
- sól, pieprz
- olej
Brokuł podzielić na małe różyczki i sparzyć w osolonej wodzie. Filety pokroić w kawałeczki, posypać przyprawą do kurczaka i podsmażyć. Do patelni dodać pokrojoną cebulę i chwile podsmażyć. Następnie dodać serek, śmietanę oraz paprykę, sól i pieprz. Całość chwilę dusić na małym ogniu aż serek się rozpuści. Rozłożyć ciasto, na środku po dłuższej krawędzi, wyłożyć sos z mięsem, brokuł oraz straty ser a boki naciąć na około 3 cm paseczki.
Nacięcia przeplatać na środku by powstał warkocz i cały sos został zasłonięty. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem.
Roladę ułożyć na papierze do pieczenia i piec w nagrzanym do 200° C piekarniku przez 20-25 minut. Gotową roladę pokroić i podawać np. z sosem czosnkowym.