Kurczak z brokułem w cieście francuskim

Bardzo lubię szybkie ale i domowe obiady a jednym z nich jest ten który wam dziś prezentuję. Jest to kurczak w aksamitnym sosie z brokułem i serem zawinięty w warkocz z ciasta francuskiego. Jest pysznie, zdrowo i też cieszy oko bo sami przyznacie wygląda ciekawie.  Brokuł można zastąpić szpinakiem, zależy co macie w lodówce a całość posypać np. sezamem. 

Składniki

  • podwójny filet z kurczaka
  • 300 g ciasta francuskiego
  • różyczki ½ brokuła
  • 80 g sera żółtego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 150 g serka mascarpone
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • przyprawa do kurczaka
  • papryka ostra
  • sól, pieprz
  • olej
Brokuł podzielić na małe różyczki i sparzyć w osolonej wodzie. Filety pokroić w kawałeczki, posypać przyprawą do kurczaka i podsmażyć. Do patelni dodać pokrojoną cebulę i chwile podsmażyć. Następnie dodać serek, śmietanę oraz paprykę, sól i pieprz. Całość chwilę dusić na małym ogniu aż serek się rozpuści. Rozłożyć ciasto, na środku po dłuższej krawędzi, wyłożyć sos z mięsem, brokuł oraz straty ser a boki naciąć na około 3 cm paseczki. 


Nacięcia przeplatać na środku by powstał warkocz i cały sos został zasłonięty. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem. 


Roladę ułożyć na papierze do pieczenia i piec w nagrzanym do 200° C piekarniku przez 20-25 minut. Gotową roladę pokroić i podawać np. z sosem czosnkowym.