Gdy sezon ogórkowy w pełni podzielę się z wami kolejnym przepisem z kategorii przetwory. Tym razem są to ogórki krojone na 4 część w tzw. kostkę i dopiero wzdłuż. Dodatki są klasyczne, bo tak wychodzi najsmaczniej a zalewa z octem. W zimę lubię je do sałatek - wystarczy odcedzić, do kanapek i oczywiście do obiadu.
Składniki
- 3 kg ogórków gruntowych
- ok. 10 koprów z kwiatami (baldachimami)
- 2 główki czosnku (po 2 ząbki na słoik)
- po 1 liściu laurowym na słoik
- po ½ łyżeczki gorczycy na słoik
zalewa
- 2 litry wody
- 1½ łyżki soli
- ¾ szklanki cukru
- 1½ szklanki octu
Ogórki namoczyć w zimnej wodzie przez 60 minut. Po tym czasie dokładnie je umyć i takie nieobrane pokroić w kostkę.
Do słoików włożyć po gałązce kopru z kwiatem, 2 ząbki czosnku, wsypać gorczycę i liść laurowy a na końcu ogórki.
Ogórki wepchnąć dość ciasno. Składniki na zalewę zagotować i jeszcze gorącą zalać ogórki w słoikach i zakręcić. Słoiki pasteryzować, jeśli na mokro to 5 minut od zagotowania, studzić do góry dnem i przechowywać w chłodnym miejscu.