Ogórki w kostkę na zimę

Gdy sezon ogórkowy w pełni podzielę się z wami kolejnym przepisem z kategorii przetwory. Tym razem są to ogórki krojone na 4 część w tzw. kostkę i dopiero wzdłuż. Dodatki są klasyczne, bo tak wychodzi najsmaczniej a zalewa z octem. W zimę lubię je do sałatek - wystarczy odcedzić, do kanapek i oczywiście do obiadu. 

Składniki

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • ok. 10 koprów z kwiatami (baldachimami)
  • 2 główki czosnku (po 2 ząbki na słoik) 
  • po 1 liściu laurowym na słoik
  • po ½ łyżeczki gorczycy na słoik
zalewa
  • 2 litry wody
  • 1½ łyżki soli
  • ¾ szklanki cukru
  • 1½ szklanki octu

Ogórki namoczyć w zimnej wodzie przez 60 minut. Po tym czasie dokładnie je umyć i takie nieobrane pokroić w kostkę.


 Do słoików włożyć po gałązce kopru z kwiatem, 2 ząbki czosnku, wsypać gorczycę i liść laurowy a na końcu ogórki. 


Ogórki wepchnąć dość ciasno. Składniki na zalewę zagotować i jeszcze gorącą zalać ogórki w słoikach i zakręcić. Słoiki pasteryzować, jeśli na mokro to 5 minut od zagotowania, studzić do góry dnem i przechowywać w chłodnym miejscu.