Groszek na zimę

 Dostałam dużą ilość groszku i po wyłuskaniu ich część zamroziłam, używam woreczków stunowych, wtedy nie wysychają. Drugą część tego prezentu włożyłam do słoików i dziś podzielę się z wami tym przepisem. Nie jest to groszek z octem tylko w zalewie z solą i cukrem, gotowany na 2 razy. 

Składniki

  • Groszek cukrowy (u mnie 1 kg już wyłuskanego)
  • 1 czubata łyżka soli (na 1 litr wody)
  • 1 czubata łyżka cukru (na 1 litr wody)
  • Woda

Groszek wyłuskać, wypłukać na durszlaku i odsączyć. Do garnka wrzucić groszek, zalać go wrzątkiem tyle wody by przykryła groszek. 


Całość gotować 3 minuty. Gorący groszek z zalewą przełożyć do słoików i pierwszego dnia pasteryzować np. na mokro przez 30 minut, wystudzić. Następnego dnia pasteryzować przez 20 minut, wystudzić i przechowywać w chłodnym miejscu typu spiżarnia czy piwnica.