Gnocchi w sosie serowym z zielonymi warzywami

Dochodzę do wniosku, że szybkie obiady to moja specjalność. Takie posiłki robię gdy zależy mi na czasie ale i zaspokojeniu podniebienia mojej rodziny i dostarczeniu dawki warzyw o które teraz, latem najłatwiej. To obiad idealny to przyrządzenia zaraz po plaży, wycieczce rowerowej, spacerze w lesie czy również potrzebnym chillowaniu.

Składniki

  • 200 g gnocchi
  • 250 g fasolki szparagowej zielonej
  • 200 g szpinaku
  • 1 cukinia 
  • garść groszku (może być mrożony)
  • 150 g tofu, u mnie wędzone
  • 120 g sera z niebieską pleśnią
  • Oliwa
  • Sól, pieprz

Fasolkę szparagową ugotować al dente w osolonej wodzie. Na patelnię z oliwą wrzucić pokrojoną w półksiężyce cukinię, posolić i podsmażyć. Następny krok to dodanie gnocchi oraz wyłuskanego groszku. 

Tofu pokroić w kostkę i dodać na patelnię z ugotowaną fasolką. Po chwili dodać ser pleśniowy i całość wymieszać. Chwilę gotować, podawać na ciepło.