Domowe lody kajmakowe

" Lody, lody dla ochłody" tak zwykle zachęcają nas sprzedający chodzący po plażach nad naszym Bałtykiem bo lody są nierozłącznym elementem lata. Mój syn z kolei teraz pyta: mama, mogę twoje lody? Pozwalam mu sobie nałożyć bo wiem, że nie ma tu konserwantów, znam pełny skład i choć smakują inaczej niż te z lodziarni to chętnie po nie sięgamy. 

Składniki

  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 3 łyżki masy kajmakowej
  • Herbatniki
  • 50g gorzkiej czekolady 

Śmietankę ubić na sztywno, dodać masę kajmakową i znów zmiksować. Do masy dodać większą część pokruszonych herbatników i już łyżką delikatnie wymieszać. Masę przelać do naczynia, u mnie to silikonowa keksówka i na sam wierzch posypać resztą pokruszonymi herbatnikami. Formę włożyć do zamrażarki na kilka godzin, najlepiej na kilka godzin.