Dziś po raz pierwszy mój synek pojechał na wakacje, na obóz sportowy SAM! beze mnie i od rana rozmyślam jak sobie poradzi. Podpowiedziałam co mogłam ale... żeby nie myśleć o tym tyle zabrałam się przetworzenie cukinii na zimę. Poniżej przepis na cukiniowe słupki w zalewie musztardowej, dokładnie musztardzie francuskiej, z całą gorczycą. W zimę będzie do obiadu czy na kanapki.
Składniki
- ok. 4 kg cukinii (przed obraniem)
- ½ łyżki soli
- 1 baldachim kopru na 1 słoik
- 2 ząbki czosnku na 1 słoik
Zalewa
- 1 l wody
- 500 ml octu
- 2 szklanki cukru
- 180 g musztry francuskiej
- 1 czubata łyżka musztardy miodowej
- ½ łyżki soli
Cukinię obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w paski na wysokość słoika.
Cukinię włożyć do miski, zasypać ½ łyżki soli i odstawić na 60 minut by cukinia puściła sok i zmiękła. W międzyczasie przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, solą, cukrem i odstawić do wystygnięcia. Do zimnej zalewy dodać musztardę francuską i miodową, całość wymieszać.
Cukinię odsączyć na ręczniku papierowym z powstałego soku.
Na dno słoika włożyć koper, po 2 ząbki czosnku i włożyć w pionie cukinię a następnie zalać ją zalewą.
Dokładnie zakręcone słoiki pasteryzować, jeśli na mokro to od zagotowania 15 minut. Studzić do góry dnem i przechowywać w chłodnym miejscu.