Surówka z młodej kapusty z sosem z awokado

Pierwotnie chciałam nazwać tą surówkę a'la colesław ale jest zbyt mocno zmodyfikowana żeby też nosiła tą nazwę. Surówka do obiadu, nie tylko niedzielnego ale i do grillowanych potraw świetnie pasuje. Sezonowe chrupiące warzywa delikatnie miękną pod wpływem soli a sos jest bardziej fit ze względu na awokado i małą ilość majonezu. PS można z niego zrezygnować. 

Składniki

  • ½ główki młodej kapusty
  • 1 marchewka
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • Sól 
Sos
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 ząbek czosnku/ 1 łyżeczka czosnku granulowanego 
  • Sól 

Kapustę drobno posiekać, rzodkiewkę w półksiężyce a marchewkę zetrzeć na tarce, u mnie małe oczka. Wszystko umieścić w misce, posolić i dokładnie wymieszać i ubić żeby zmiękło.

 Do kielicha blendera włożyć wszystkie składniki na sos i gładko zblendować. Sosem polać surówkę, dokładnie wymieszać.