Muffinki z rabarbarem i białą czekoladą

Dziś w Dzień Dziecka każdy z nas może obchodzić to święto a na słodko już na pewno! Ja proponuję te z rabarbarem i białą czekoladą. Są zarówno kwaskawe przez rabarbar i słodkie za sprawą czekolady, dla mnie to połączenie genialne, polecam spróbować. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem ale jak z tego zrezygnowałam. 


Składniki

  • 100 g masła
  • 200 ml mleka
  • 2 jaja
  • 125 g drobnego cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g rabarbaru
  • 100g kropeczek białej czekolady lub pokrojonej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rabarbar pokroić na 2 cm kawałki, nie obierając łodyg. Masło roztopić i lekko przestudzić. Do miski wlać mleko, wbić jaja i wlać masło. Wymieszać a następnie do mieszanki przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier, wszystko wymieszać ale krótko, tylko do połączenia składników, nie dłużej. 


Dodać 200 g pokrojonego rabarbaru i pokrojona białą czekoladę i znów delikatnie wymieszać. Formę do muffinki wyłożyć papilotkami i napełnić je ciastem. Na górę wyłożyć pozostały rabarbar. Wstawić do nagrzanego z termoobiegiem do 180°C piekarnika na 24-25 minut.