Krówka z truskawkami - bez pieczenia

Z okazji 5-lecia istnienia tego bloga przedstawiam szybkie w przygotowaniu- bo dosłownie w 30 minut, warstwowe ciasto krówka z truskawkami. Sezon na truskawki w pełni więc korzystamy ile sie da te polskie nie znudzą się nam. Ciasto bez pieczenia to super sprawa by w letnie upalne dni nie stać przy gorącym piekarniku i wykorzystać ten czas na spacery, rower czy inne ulubione zajęcia. PS. dziś też pierwszy raz dodałam film, wcześniej nie korzystałam z tej możliwości. 

Składniki

krem 

  • 750 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki 30% 
  • 2 łyżki cukru pudru
dodatkowo
  • ok. 300 g krakersów
  • 500 g truskawek
  • 510 g masy kajmakowej
  • 50 g białej czekolady

Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, później dodać  cukier puder. Dodać serek mascarpone i miksować do połączenia składników. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w plasterki. Na dnie blaszki wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć warstwę krakersów a następnie połowę kremu.
 



Kolejna warstwa to truskawki i znów krem śmietankowy. Górę przykryć krakersami i rozsmarować masę kajmakową i na sam wierzch starta na grubych oczkach białą czekoladę. 
Całość wstawić do lodówki, co najmniej na 3 godziny a najlepiej na cała noc.