Sałatka z tortellini i świeżymi kapustami to moja propozycja na stół, zarówno do grilla jak i samodzielna sałatka na spotkania w ogrodzie. Ja użyłam tu kapustę pekińską i biała ale sprawdzi się tu też kapusta włoska czy młoda, zależy co lubisz lub zalega w lodówce. Moja mała rada: jeśli będzie podawać od razu po przyrządzeniu możesz najpierw polać sosem, a dopiero dodać tortellini.
Składniki
- 250 g świeżego tortellini
- ok. 150 g białej kapusty
- ok. 150 g kapusty pekińskiej
- 2 pomidory
- 1 marchew
- 1 czerwona cebula
- ½ pęczka szczypiorku
sos
- 4 łyżki gęstego jogurtu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Pierożki tortellini ugotować zgodnie z poleceniem producenta na opakowaniu i odłóż do ostygnięcia. Kapustę drobno poszatkować, dodać pokrojoną w piórka cebulkę oraz pokrojone w kostkę pomidory. Obraną marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa wymieszać, dodać pierożki. Czosnek przecisnąć przez praskę i wszystkie składniki na sos wymieszać. Przed podaniem polać sosem i wymieszać uważając by nie pokaleczyć pierożków (najlepiej sprawdzi się łyżka silikonowa) a na koniec posypać pokrojonym szczypiorkiem.