Wielkanocne jajeczka na mchu

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc czas na ustalania co będzie w tegorocznym menu. Dziś dzielę się z wami przepisem na efektowane ciasto z biszkoptem szpinakowym, masą śmietankową z kolorowymi galaretkami i znów biszkoptem szpinakowym wyglądającym jak trawka a na niej wielkanocne jajeczka. Zapewniam, że wyglądem i smakiem zachwyci nie tylko dzieci. PS. ciasto szpinakowe to jedyna forma jedzenia szpinaku przez mojego syna.


Składniki

biszkopt ze szpinakiem

  • 450 g mrożonego szpinaki
  • 4 jaja
  • 1¼ szklanki drobnego cukru
  • 2½ szklanki mąki krupczatki
  • 300 ml oleju rzepakowego
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
masa śmietankowa
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 400 ml wrzątku
  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 330 g śmietany kwaśnej 18%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny + ⅓ szklanki wrzątku
dodatkowo
  •  240 g kolorowych orzeszków w kształcie jaja

Galaretki osobno rozpuścić w 200 ml wrzątku, najlepiej w prostokątnym naczyniu i odstawić by wystygło. Rozmrożony szpinak odparować na suchej patelni, jeśli trzeba zblendować. Jaja ubić z cukrem na puch i ciągle miksując małym strumieniem, wlać olej oraz wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać zimny szpinak i delikatnie wymieszać. 


Ciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec 40 minut. 


Z przestygniętego szpinakowego biszkoptu odciąć górę, odłożyć ja na bok. 


Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Długo schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder. Cały czas ubijając dodać śmietanę kwaśną i małym strumieniem żelatynę. Stężałe galaretki pokroić w kostkę i dodać je do masy śmietanowej, całość wyłożyć na zielony biszkopt. 


Odciętą górę rozdrobnić i obsypać masę śmietankową i ciasto wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Przed podaniem udekorować kolorowymi jajeczkami.