Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc czas na ustalania co będzie w tegorocznym menu. Dziś dzielę się z wami przepisem na efektowane ciasto z biszkoptem szpinakowym, masą śmietankową z kolorowymi galaretkami i znów biszkoptem szpinakowym wyglądającym jak trawka a na niej wielkanocne jajeczka. Zapewniam, że wyglądem i smakiem zachwyci nie tylko dzieci. PS. ciasto szpinakowe to jedyna forma jedzenia szpinaku przez mojego syna.
Składniki
biszkopt ze szpinakiem
- 450 g mrożonego szpinaki
- 4 jaja
- 1¼ szklanki drobnego cukru
- 2½ szklanki mąki krupczatki
- 300 ml oleju rzepakowego
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
masa śmietankowa
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 400 ml wrzątku
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 330 g śmietany kwaśnej 18%
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny + ⅓ szklanki wrzątku
dodatkowo
- 240 g kolorowych orzeszków w kształcie jaja
Galaretki osobno rozpuścić w 200 ml wrzątku, najlepiej w prostokątnym naczyniu i odstawić by wystygło. Rozmrożony szpinak odparować na suchej patelni, jeśli trzeba zblendować. Jaja ubić z cukrem na puch i ciągle miksując małym strumieniem, wlać olej oraz wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać zimny szpinak i delikatnie wymieszać.
Ciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec 40 minut.
Z przestygniętego szpinakowego biszkoptu odciąć górę, odłożyć ja na bok.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Długo schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder. Cały czas ubijając dodać śmietanę kwaśną i małym strumieniem żelatynę. Stężałe galaretki pokroić w kostkę i dodać je do masy śmietanowej, całość wyłożyć na zielony biszkopt.
Odciętą górę rozdrobnić i obsypać masę śmietankową i ciasto wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Przed podaniem udekorować kolorowymi jajeczkami.