Tarta porowa

Tarta to kolejny przykład posiłku bardzo różnorodnego, zależny od naszych zachcianek czy tego co mamy w lodówce. Można jedno warzywo wziąć jako główny składnik, zrobić wersję wegetariańską (nie mylić z wegańską bo są np. jajka) czy mięsną z innymi dodatkami i szybki obiad lub ciepła kolacja gotowa. Voilá, wytrawna tarta gotowa!


Składniki

ciasto kruche

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko (białko do farszu)
  • szczypta soli
  • 50 ml wody
  • 2 garści grochu lub fasoli
farsz
  • 1 papryka zielona
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 100 g sera żółtego
  • 1 jajko + białko z ciasta
  • 200 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać na zwarta kulę, zawinąć folia spożywczą i włożyć na 20-30 minut do lodówki. Po tym czasie wyłożyć na formę do tarty, ponakłuwać widelcem, wyłożyć na górę papier do pieczenia i ułożyć na wierzch fasole lub groch (ma dociążyć ciasto by nie urosło w pęcherze). Piec w nagrzanym do 190°C piekarniku przez 20 minut. 
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Por pokroić wzdłuż na 4 i w plasterki, cebule w piórka a paprykę w kawałki wrzucić na patelnie do boczku, dodać przyprawy. Gdy będzie miękki farsz przełożyć na ciasto.

Jajko oraz śmietanę wymieszać a solą i pieprzem a następnie zalać tartę. Całość posypać tartym serem żółtym i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 15 minut.