Tarta to kolejny przykład posiłku bardzo różnorodnego, zależny od naszych zachcianek czy tego co mamy w lodówce. Można jedno warzywo wziąć jako główny składnik, zrobić wersję wegetariańską (nie mylić z wegańską bo są np. jajka) czy mięsną z innymi dodatkami i szybki obiad lub ciepła kolacja gotowa. Voilá, wytrawna tarta gotowa!
Składniki
ciasto kruche
- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 1 żółtko (białko do farszu)
- szczypta soli
- 50 ml wody
- 2 garści grochu lub fasoli
farsz
- 1 papryka zielona
- 1 por
- 1 cebula
- 100 g sera żółtego
- 1 jajko + białko z ciasta
- 200 ml śmietany 30%
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać na zwarta kulę, zawinąć folia spożywczą i włożyć na 20-30 minut do lodówki. Po tym czasie wyłożyć na formę do tarty, ponakłuwać widelcem, wyłożyć na górę papier do pieczenia i ułożyć na wierzch fasole lub groch (ma dociążyć ciasto by nie urosło w pęcherze). Piec w nagrzanym do 190°C piekarniku przez 20 minut.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Por pokroić wzdłuż na 4 i w plasterki, cebule w piórka a paprykę w kawałki wrzucić na patelnie do boczku, dodać przyprawy. Gdy będzie miękki farsz przełożyć na ciasto.
Jajko oraz śmietanę wymieszać a solą i pieprzem a następnie zalać tartę. Całość posypać tartym serem żółtym i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 15 minut.