Przez konflikt zbrojny jaki dzieje się za naszą wschodnią granicą mam trochę inne podejście nawet do szykowania posiłków dla mojej rodziny. Wcześniej robiłam to bo to sprawia mi przyjemność, krojenie wycisza i uspokaja a teraz... czuje wdzięczność, że mogę to robić. Cieszę się, że mogę przygotować tego prostego ale pysznego kurczaka z groszkiem i pieczarkami w aksamitnym sosie śmietankowym. Doceniam też wspólny czas przy stole i nasze towarzystwo.
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 1 cebula
- 150 g mrożonego groszku
- 200 g pieczarek
- 200 ml śmietanki 30%
- Przyprawa do kurczaka
- sól, pieprz
Cebulę pokrojoną w piórka wrzucić na rozgrzana patelnię z łyżeczką oleju. Kurczaka pokroić na mniejsze części, posypać przyprawa do kurczaka i dodać do podsmażonej cebulki. Najpierw chwilę podsmażyć z jednej strony na złoto a po kilku minutach z drogiej. Dodać pokrojone w paseczki pieczarki gdy już puszczą wodę, dodać groszek. Po paru minutach całość zalać śmietanką, delikatnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez około 12 minut.