Zupa z tortellini i szpinakiem

Wybaczcie, że mnie tu trochę mniej ale podjęłam kolejne wyzwanie zawodowe i zajmuje mi to trochę czasu. Ale to wyzwanie sprawia mi też przyjemność więc mam z tego dużą satysfakcję. Teraz tym bardziej muszę korzystać z szybkich pomysłów na obiad a ten dzisiejszy jest jednym a nich. Zupa z makaronem tortellini to rozwiązanie na posiłek który robi się w 30 minut. Ps. Ja bulion mam zawsze zamrożony w porcjach na szklanki. 



Składniki

  • 250 g tortellini z serem
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz

Cebulę obrać i pokroić w kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę. marchewki obrać i pokroić w półksiężyce. W większym garnku rozpuścić masło, wrzucić na cebulę, czosnek i marchewkę i smażyć około 5 minut. 

Pod koniec dodać majeranek, sól i pieprz. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać by mąka się nie zwarzyła. Stopniowo dolać bulion oraz wodę i cały czas mieszać aby nie było grudek. Dodać makaron tortellini. Zupkę z makaronem gotować tyle ile producent zaleca na opakowaniu. Gdy makaron będzie już gotowy stopniowo dodać mleko a zupę ponownie zagotować i dodać opłukany szpinak, zamieszać. Całość gotować jeszcze 2-3 minuty, ewentualnie doprawić do smaku. Garnek zdjąć z ognia, odstawić na około 5 minut.