Serduszkowa tarta z łososiem i cukinią

Tą tartę proponuję na romantyczną kolację dla dwojga, na Walentynki czy rocznicę ślubu, no dobra na śniadanie też się nada. To zdrowa propozycja bo to właśnie o tych których kochamy chcemy dbać, zarówno o ich podniebienie ale i odpowiednio zbilansowane posiłki. Tarta jest efektowna, jest trochę zabawy z ułożeniem tych serduszek, sycąca i pyszna. 

Składniki

  • 1 filet z łososia
  • 1 cukinia
  • 3 jaja
  • 330 ml śmietanki 30% 
  • 275 g ciasta francuskiego
  • Natka pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu 

W misce wymieszać: jaja, śmietanę oraz sól i pieprz. W formie do tarty ułożyć ciasto zarówno na dnie jak i na ściankach a następnie ponakłuwać je widelcem by nie powstały wybrzuszenia podczas pieczenia. Łososia oraz nieobraną cukinię pokroić na długie cienkie plastry i na cieście ułożyć z połączonych pasków 4 kształty serca.
 

Do foremki wlać masę jajeczną i całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez 18-20 minut. Upieczoną tartę udekorować pokrojoną natką pietruszki.