Tą tartę proponuję na romantyczną kolację dla dwojga, na Walentynki czy rocznicę ślubu, no dobra na śniadanie też się nada. To zdrowa propozycja bo to właśnie o tych których kochamy chcemy dbać, zarówno o ich podniebienie ale i odpowiednio zbilansowane posiłki. Tarta jest efektowna, jest trochę zabawy z ułożeniem tych serduszek, sycąca i pyszna.
Składniki
- 1 filet z łososia
- 1 cukinia
- 3 jaja
- 330 ml śmietanki 30%
- 275 g ciasta francuskiego
- Natka pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
W misce wymieszać: jaja, śmietanę oraz sól i pieprz. W formie do tarty ułożyć ciasto zarówno na dnie jak i na ściankach a następnie ponakłuwać je widelcem by nie powstały wybrzuszenia podczas pieczenia. Łososia oraz nieobraną cukinię pokroić na długie cienkie plastry i na cieście ułożyć z połączonych pasków 4 kształty serca.
Do foremki wlać masę jajeczną i całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez 18-20 minut. Upieczoną tartę udekorować pokrojoną natką pietruszki.